Káva bez kofeinu

Šálek dobré kávy si ráda dopřeje asi většina z nás. Někteří volí kávu bez kofeinu. Nejčastěji ze zdravotních důvodů. A jsou přesvědčeni o tom, že je to jejich zdraví prospěšné. Ví ale,  jak se tato káva vyrábí? 
Jak to bylo v minulosti
První metodu, jak kávu zbavit kofeinu, údajně objevil náhodně jeden německý obchodník začátkem dvacátého století. Stalo se, že jedna dodávka jeho kávy neobsahovala dostatek kofeinu poté, co absolvovala cestu namočena v mořské vodě. Ale je to jen legenda. Faktem je, že o pár let později byla patentována tímto obchodníkem, panem Ludwigem Roseliem, metoda zbavování kávy kofeinu za pomoci benzenu. Jak bylo později zjištěno, je benzen zdraví škodlivý. A protože i později bylo k dekofeinizaci používáno škodlivých chemických látek, získala tato káva pověst spíše nebezpečného, nezdravého potravinářského produktu.
horká káva.jpg
 
Metody dekofeinizace
Hlavní metody, jak zbavit kávová zrna kofeinu jsou tři:
–       za pomoci rozpouštěcích roztoků
–       za pomoci kapalného oxidu uhličitého
–       za pomoci vody
 
U všech způsobů se pracuje se zelenými nepraženými kávovými boby. Ty se napařují či namáčí po dobu, než nabobtnají. Kofein se rozpustí v tekutině a odsaje se z ní. Za nechemické, se považují postupy, kde je v technologii používáno vody a oxidu uhličitého. Technologie, které používají rozpouštědla pracují se syntetickými chemickými látkami (např. methylenchlorid, ethyl – acetát). Postup bez syntetických látek kofein odstraňuje z kávy způsobem, který neovlivňuje její chuť, aroma. Protože je dražší, najdeme ho jen u bezkofeinové kávy dražších značek.
 
Dle odborníků je není zdravotně riziková káva zbavovaná kofeinu tzv. nechemickými postupy. Ta upravovaná syntetickými chemickými látkami zůstává stále předmětem debat o zdravotních rizicích spojených s její konzumací. Zůstává v nich stále stopové množství chemikálií. Tvrzení některých výrobců, že použité látky jsou přírodní, protože se vyskytují i v přírodě lze považovat za klamavou reklamu. Jedná se o průmyslové syntetické látky. Ve vyšších dávkách nebezpečné lidskému zdraví.
ekg křivka z kávy.jpg 
Jakou tedy zvolit?
Je to dost těžký úkol vybrat si tu „zdravou“! Nejjednodušším řešením může být volba bio produktu. Potraviny v bio kvalitě nesmí totiž procházet výrobou, kde je použito chemických sloučenin. Volba kávy v bio kvalitě by tedy měla být zárukou, že nebude riziková pro naše zdraví.

Káva bez kofeinu
4.5 (90%)2